1. Ne ajută să respirăm
Fitoplanctonul, sunt mici organisme asemănătoare plantelor care trăiesc în mare, sunt responsabile pentru cel puțin 50% din oxigenul de pe Pământ.
La fel ca plantele de pe uscat, acestea conțin clorofilă pentru a captura lumina soarelui și folosesc fotosinteza pentru a o transforma în energia de care au nevoie, producând oxigen ca si efect secundar. De asemenea, acestea consumă dioxid de carbon, transferând în fiecare an aproximativ 10 gigatone de carbon din atmosferă adânc în ocean.
2. Ajută la reglarea climei
Oceanul absoarbe cantități uriașe de căldură soară. „Mai mult de 90% din încălzirea care sa întâmplat pe Pământ în ultimii 50 de ani a avut loc în ocean”, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a SUA.
Căldura respectivă tinde să fie cea mai intensă, mai aproape de ecuator, iar apa cea mai apropiată de suprafață se încălzește cel mai mult. Curenții marini transportă apoi căldura în jurul lumii; nord și sud, către poli. Pe măsură ce o parte din apa mării se evaporă, devine mai densă și mai grea, datorită conținutului său relativ mare de sare.
Unii curenți sunt direct responsabili de efectele climatice specifice. Un exemplu este curentul, care duce apă mai caldă din Golful Mexic peste Atlantic în Europa. Dacă fluxul Golfului ar fi perturbat, o mare parte din vestul Europei – Marea Britanie, Irlanda și Franța – ar putea deveni mult mai reci.
3. Este o sursă importantă de hrană
Peștele este în meniu pentru miliarde de oameni din întreaga lume în fiecare zi. Acesta reprezintă aproape 16% din totalul proteinelor animale consumate la nivel
global. O gamă de alge și plante marine sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit în gătit.
Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură listează sodiu, calciu, magneziu și iod printre unii dintre nutrienții importanți din algele marine. Deficitul de iod a fost identificat ca fiind „cea mai răspândită și ușor de prevenit” cauză a dezvoltării cognitive afectate la copii.
4. Biodiversitatea sa este incredibilă
Oceanul găzduiește o abundență de viață. Deși există estimări ale numărului de specii care trăiesc în mare, nimeni nu știe cu certitudine absolută care este acel număr.
Potrivit Institutului Național de Sănătate al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, „91% din speciile din ocean așteaptă încă să fie descoperite”. Acest lucru se datorează în mare parte vastității oceanelor, care acoperă aproximativ 70% din suprafața planetei și au o adâncime de până la 11.000 de metri. Numărul creaturilor încă nedescoperite, ar putea ajunge cu ușurință la ordinul milioanelor.
Un exemplu de cât de misterioase pot fi oceanele este celacantul. Un dinozaur in viată și considerat a fi dispărut, un celacant viu a fost scos din ocean în 1938 în largul coastei Africii de Sud.
Această creatură fascinantă din apele adânci ar putea oferi informații neprețuite despre modul în care animalele marine s-au putut adapta la viața de pe uscat, întrucât modul în care își mișcă aripioarele seamănă cu felul în care umblă multe creaturi cu patru picioare.
Leave a Reply