Stejarul, o legendă vie.

Cine a crescut la ţară sau a cutreierat pădurile, ştie cum este să stai în miez de vară la umbra măreţului stejar. Ţin minte cum ne agăţam de crengile mai joase, câte o sfoară lungă, pentru a ne balansa pe ea cât era ziua de lungă.

Pădurea Letea din Delta Dunării

Pădurea Letea din Delta Dunării, încă deţine o bogată colecţie de stajari seculari, unul mai „înţelept” ca celălalt.

Stejarul este o parte importantă a patrimoniului nostru natural și cultural. Nu numai că acestia sunt omniprezenţi în cele mai frecvente peisaje ale României, dar au oferit societăților umane servicii neprețuite, incluzând hrană și adăpost încă din preistorie.

Stejarul este unul dintre cei mai iubiți copaci din lume

Cunoaştem în ziua de azi 450 de specii de stejar ce sunt răspândite pe continente ca Asia, Europa sau America.

Stejarii constituie o resursă regenerabilă critică la nivel mondial. Longevitatea acestora (câteva sute de ani) stă la baza importanței lor emblematice culturale și istorice.

Stejarul este unul dintre cei mai iubiți copaci din lume și acest fapt are un motiv bine  întemeiat. Este un simbol al forței, moralului, rezistenței și cunoașterii. De-a lungul istoriei, stejarul a fost reprezentat în diferite mitologii și uneori asociat cu puterea zeilor (în mitologia greacă era unul din simbolurile lui Zeus).

Stejarul este considerat un depozit cosmic de înțelepciune întruchipat în puterea sa falnică. Crește încet, dar sigur în ritmul său. Stejarul este adesea asociat cu onoare, nobilime și înțelepciune.

Se știe că stejarii depășesc cu ușurință vârsta de 400 de ani si mai stim ca „Stejarul este o legendă vie, care, reprezintă tot ceea ce este adevărat, sănătos, stabil și nobil.”(sursa Urnabios).

Acest arbore secular este o emblemă a pădurilor sănătoase şi neexploatate de drujbele rău intenţionate ale tăietorilor de lemn.

Stejarul este o legendă vie

Curiozități despre stejari:

  • Un stejar matur poate ajunge la aproximativ 45 de metri.
  • Stejarii au apărut pe planeta noastră acum aproximativ 65 de milioane de ani.
  • Cel mai mare stejar se află în Mandeville, Louisiana. Este și unul dintre cei mai vechi stejari vii cunoscuți, cu o vârstă estimată la 1.500 de ani.
  • Un stejar produce aproximativ 10 milioane de ghinde pe parcursul vieții sale.
  • Există peste 600 de specii de stejari.
  • Rădacinele stejarilor favorizează creșterea trufelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>