Distrugerea pădurilor este o criză pentru întreaga planetă
ÎN TIMPUL NECESAR PENTRU A SPUNE „DEFRIȘARE”, O BUCATĂ DE PĂDURE CÂT UN STADION ESTE DISTRUSĂ.Asta se întâmplă la fiecare două secunde, în fiecare zi.
Și nu includem copaci și plantații cultivate comercial. Ne referim la păduri naturale, zgomotoase, care erau pline de viață și adăpostesc specii amenințate, cum ar fi urangutanii și jaguarii.
Astăzi, mai există aproximativ jumătate din numărul copacilor crescuți fără intervenţia umană sau păduri virgine. Cea mai rapidă rată de distrugere a pădurilor sa întâmplat în ultimele secole şi se întâmplă şi în zilele noastre.
Până la 15 miliarde de copaci, sunt acum tăiați în fiecare an în întreaga lume. Pur și simplu nu este deloc sustenabil sau foarte inteligent, atât pentru animale sălbatice cât şi pentru oameni sau pentru climă.
Ne luptăm din greu pentru a opri distrugerea pădurilor şi participăm activ la susținerea proiectelor de reîmpădurire. Și avem nevoie urgentă şi de ajutorul tău. Defrișarea ne afectează pe toți, indiferent că ne dăm seama sau nu.
DE CE CONTEAZĂ PĂDURILE!
Pe lângă faptul că sunt uimitor de frumoase, pădurile sunt vitale pentru sănătatea planetei noastre, ele oferă totodată hrană și adăpost pentru o mare parte din viața de pe Pământ.
Mai mult de jumătate din plantele, animalele și trei sferturi din toate păsările pământului, trăiesc în jurul şi în interiorul pădurilor.
Pădurile au o influență mare asupra tipului de precipitații, a calității apei, a solului și a prevenirii inundațiilor. Milioane de oameni se bazează direct pe păduri ca locuință sau pentru a-și câștiga existența.
Şi să nu uităm faptul că, copacii absorb și depozitează dioxidul de carbon. Dacă pădurile sunt defrișate sau chiar deranjate, acest CO2 împreună cu alte gaze cu efect de seră, nu mai pot fi absorbite, astfel ne putem închipuii cu toţii rezultatul nociv asupra climei şi asupra noastra în primul rând dacă ne este greu să ne gândim la altceva.
Pierderea și deteriorarea pădurilor este cauza a aproximativ 10% din încălzirea globală. Pur și simplu nu putem să combatem criza climatică dacă nu oprim defrișările.
Trebuie să protejăm pădurile acum mai mult ca oricând.
CE ESTE PIERDEREA PĂDURILOR?
Majoritatea defrișărilor se efectuează pentru a curăța terenurile pentru producția de alimente. Acest lucru nu este nou – de exemplu, în Marea Britanie au fost „curățate” pădurile naturale în urmă cu câteva secole pentru a crea mai mult teren agricol. Dar acum se ştie că daunele sunt foarte mari, defrișările sunt un pericol şi o problemă semnificativă pentru calitatea aerului şi climei globale. Trist este mai ales, ritmul alarmant și amploarea distrugerii care se întâmplă în întreaga lume în momentul actual.
O mare parte a defrișărilor mai sunt efectuate şi pentru a face loc fermelor de animale în vederea producţiei de carne în primul rând, urmând producţia de soia și ulei de palmier. Părți imense de pădure tropicală, mai ales Amazoniană, sunt rase pentru a face loc culturilor de soia, ce ironic, întreţin hrana animalelor din fermele de porci, păsări de curte şi vite. Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vită şi soia din lume…cum reuşesc…aceştia defrişează regulat porţiuni imense de pădure tropicală pentru a crea spartul necesar unor astfel de organizatii. Totul pentru a satisface cererea globală de pentru carne ieftină si de proasta calitate.
În cazul nostru, în Romania defrişările sunt desfăsurate în principal pentru a satisface cererea imensă a Europei, în special a magazinelor de mobilier ca IKEA şi desigur a austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer care şi-au schimbat numele în HS Timber Group. Desigur aceştia sunt cei mai mari consumatori de lemn din ţara noastră, asta nu înseamnă că sunt singurii.
CUM POŢI AJUTA PĂDURILE!
Există o mulțime de lucruri pe care le putem face cu toții, chiar acum, pentru a proteja pădurile lumii. De exemplu, alegerea produselor din hârtie reciclată și totodată când mergi la cumpărături caută sigla FSC „copac”. Totuşi dieta ta are cel mai mare impact. Dacă nu ai făcut-o deja, gândeştete la reducerea cantității de carne pe care o consumi, poate chiar să o consumi o dată
pe săptămână în weekend. Faci un bine şi planetei şi sănătăţii tale printr-o alimentatie mai bogata în legume şi fructe.
Și, bineînțeles, puteți ajuta făcând parte din campania Ȋmpădurim Romania. La un cartuş toner laser Schwarz TONER cumpărat, noi plantăm un copac.
Din 2018 plantăm în fiecare an mii de copaci, în zone alese strategic de către Ocolul Silvic Sibiu. Susţine şi tu campania noastră şi participă activ la protejarea mediului. Replantăm pădurile României împreună.
Împreună suntem puternici!
Împreună schimbăm viitorul în bine!
Leave a Reply